Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 oktober 2017

Villa Bovenhavenstraat alsnog gered van slopershamer

Villa Bovenhavenstraat

De Villa Bovenhavenstraat lijkt definitief gered van de slopershamer. Vrijdag bood het college van B&W de raad een informatienota aan, met de mededeling dat het collegebesluit tot sloop en herbouw is ingetrokken. In plaats daarvan kunnen marktpartijen via openbare aanbesteding het pand kopen, met de verplichting tot restaureren.

D66-fractievoorzitter Pascal Jacobs is er heel tevreden over: “veel mensen denken nog wel eens dat de gemeente Kampen steeds moet dansen naar de pijpen van ontwikkelaar Mateboer. Die kocht het vervallen pand in juni om het te slopen en met subsidie te herbouwen. Nu kiest het college alsnog voor restauratie en voor ontbinding van deze koopovereenkomst. Hiermee neemt een moedig college, het enig juiste besluit.”

Restauratie

‘Is de gemeente Kampen nou écht zo gebonden aan projectontwikkelaar Mateboer, die de Villa aan Bovenhavenstraat 14 wil slopen en herbouwen? Kan het college niet gewoon doen wat de raad is opgedragen en zorgen dat de boel rap wordt gerestaureerd? Waarom verkopen we de Villa niet simpelweg aan de hoogste bieder met restauratie in 2018 als randvoorwaarde?’ D66 en GroenLinks stelden deze en vele andere politieke vragen deze zomer nadat het college eerder aanstuurde op sloop en herbouw. Uit de antwoorden bleek dat de gemeente eigenlijk helemaal niet zo strak gebakken zit aan de relatie met Mateboer. Ook bleek dat, met behoud van subsidie, snelle restauratie van het pand mogelijk is. Tevens was er vanuit marktpartijen inmiddels belangstelling om het pand te kopen en te restaureren. Nadat zelfs een concurrerend bod was uitgebracht is de gemeente nu tot de slotsom gekomen het pand alsnog te verkopen aan een partij die bereid is tot restauratie. “Na jarenlang talmen en draaien, lijkt er nu dus echt wat te gebeuren”, zegt Jacobs. “Ik ben ervan overtuigd dat onze Villa Bovenhaven snel in oude luister kan worden hersteld. Start restauratie moet in 2018 zeker kunnen en dat is van belang, omdat we deze entree van de binnenstad met spoed netjes willen maken.”