Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 29 juli 2021

De IJsselkogge terug in Kampen!

De Kamper Kogge op de IJssel

Al jaren wordt er in Kampen over gesproken; de terugkeer van de IJsselkogge. Na de zomervakantie staat dit onderwerp weer op de agenda van de gemeenteraad. Maar belangrijker nog, er moet een besluit genomen worden. Willen we de IJsselkogge terug in Kampen? En wat mag dat dan kosten? Relevante vragen, waar u als inwoner nog (te) weinig bij betrokken bent.

Hoe zat het ook al weer? In 2009 werd voor het eerst een wrak gesignaleerd in de IJssel. Na een duikexpositie in 2011 werd duidelijk dat het hier om een Koggeschip ging. D66 Kampen heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor het bewaren van dit bijzondere wrak. De IJsselkogge stamt uit het begin van de 15e eeuw en is daarmee bijna 600 jaar oud. Op 10 februari 2016 was het zo ver; de IJsselkogge werd uit het water gehaald. De massale toestroom van kijkers in de dagen daarna liet meteen zien hoe bijzonder deze vondst is en welke aantrekkingskracht dit voor Kampen kan zijn. Inmiddels is de IJsselkogge in Lelystad en wordt deze geconserveerd. Dit betekent dat het hout op een speciale manier gedroogd wordt en dat het behandeld wordt met een speciaal middel. Hierdoor blijft de IJsselkogge bewaard voor de toekomst.

Wat doen we daarna met de IJsselkogge? Het is de bedoeling dat de IJsselkogge een mooie plek krijgt in Kampen en daarmee de trots van de Kampenaren wordt, maar ook een toeristische trekpleister voor bezoekers van onze Hanzestad. Het college heeft een onderzoeksbureau gevraagd om een plan te maken waar en hoe we de IJsselkogge een mooie plek kunnen geven. Dit plan wordt in september voorgelegd aan de gemeenteraad. Hierbij moet de raad keuzes maken voor de locatie van de IJsselkogge, in welke vorm we dit gaan doen en hoe dat betaald gaat worden.

Wat vindt u als inwoner hiervan? Vindt u überhaupt dat de IJsselkogge het icoon voor onze stad moet worden? Wat is volgens u een goede plek voor de IJsselkogge? In een glazen vitrine aan de IJsselkade? Of juist in een apart Hanzemuseum buiten de stad? En wat mag dat volgens u dan kosten? Moet de gemeente hieraan mee betalen? Of laten we dit over aan commerciële partijen? Wilt u misschien zelf meedoen via crowdfunding of deelname-certificaten?

Kortom, heel veel vragen aan u als inwoner. Laat ons via onze facebookpagina, Instagramaccount of per email weten wat u van de IJsselkogge in Kampen vindt.

Raadscolumn Edward Boon D66