Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 augustus 2018

D66 wil maatregelen tegen agressieve honden

Agressieve hond

D66 Kampen wil dat het college van burgemeester en wethouders maatregelen neemt om ernstige bijtincidenten in de toekomst te voorkomen. De fractie van D66 heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het Kamper college van B&W.

Onlangs raakte een jonge zwangere vrouw in Kampen ernstig gewond door de beten van een agressieve hond. De afgelopen jaren kende Kampen verscheidene zeer ernstige bijtincidenten. Zo verminkte een hond eerder een vijfjarig jongetje. Volgens D66 moet Kampen in actie komen om dit soort leed in de toekomst te voorkomen. Wat D66 betreft krijgt Kampen een bijtprotocol. Een bijtprotocol regelt niet alleen hoe de gemeente optreedt na een bijtincident, maar vooral hoe we ernstige bijtincidenten voortaan kunnen voorkomen. Volgens fractievoorzitter Wijnja moeten we niet wachten tot het volgende bijtincident maar inzetten op preventie.

D66 wil dat inwoners melding kunnen doen van mogelijk agressieve honden zodat de gemeente hondeneigenaren voortijdig kan aanspreken op hun verantwoordelijkheid. De gemeente kan bijvoorbeeld de eigenaar aansporen in overleg te gaan met een gedragstherapeut, de hond een cursus te laten volgen of verplichten een hond te muilkorven. Ook moeten eigenaren duidelijk informatie krijgen: welke maatregelen kun je als eigenaar nemen om risico’s te beperken en denk goed na voor je een hond koopt of deze wel bij jou past.

Al in 2017 vroeg D66 aandacht bij het college voor risicovolle honden. Toen vond de gemeente Kampen maatregelen niet nodig. Inmiddels kennen verschillende gemeentes in Overijssel een bijtprotocol. Zo hebben Zwolle en Deventer na ernstige bijtincidenten een dergelijk protocol ingesteld. Volgens D66 moet Kampen dat voorbeeld nu volgen. ‘Hondeneigenaren beleven veel plezier aan hun hond maar we moeten zorgen dat anderen niet in gevaar komen’, aldus Wijnja.