Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 juni 2020

D66 presenteert ideeën voor herstart van Kampen

Kampen beter maken

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 3 juni bood de fractievoorzitter van D66 Kampen, Gerben Wijnja, het college en de raad een ideeënnotitie aan om Kampen nieuw elan te geven in deze fase van de coronacrisis.

Met de notitie ‘Kampen beter maken’ willen de democraten met creatieve ideeën een bijdrage leveren aan het herstarten van de Kamper samenleving. Die ideeën zijn geordend op verschillende thema’s die variëren van economie, cultuur tot lessen voor de toekomst, maar gaat ook in op hoe inwoners van Kampen elkaar weer kunnen ontmoeten. 

Volgens fractievoorzitter Wijnja is het belangrijk om op zoek te gaan naar creatieve maatregelen aangezien de gemeente Kampen financieel aan de grond zit. “Juist daarom hebben wij onze ideeën nu gebundeld. We hopen dat dit anderen inspireert binnen en buiten de politiek.”

Volgens Wijnja zijn er al heel veel goede initiatieven in Kampen. Zo wijst hij op de bereidheid van het college om snel samen met de horecaondernemers op zoek te gaan naar meer terrasruimte. “Die wil tot zoeken van creatieve oplossingen en buiten de bekende paden denken, is geweldig en moeten we vasthouden.”

Dat is volgens Wijnja ook het uitgangspunt van de notitie. Hij is dan ook van mening dat dit de tijd is waarin we moeten durven experimenten.  “Ga experimenteren met meer plekken voor stadsstranden, maak een parktheater mogelijk of creëer sportplekken in de open lucht. En verruim tijdelijk de winkeltijden zodat klanten gespreid lokaal hun inkopen kunnen doen en niet naar webwinkels hoeven vluchten.”

In het bijzonder vraagt de notitie aandacht om weer samenkomsten mogelijk te maken. Zo hebben kerkgemeenschappen elkaar al weken niet kunnen treffen. Wat D66 betreft komen er plekken in open lucht waar mensen veilig samen hun  geloof kunnen beleven. Het rapport stelt voor om daarbij geloofsgemeenschappen samen te laten werken. Dus niet elke denominatie zijn eigen openluchtkerk, maar de tijd van vrijdag tot en met zondag verdelen.